Brummelkamp Collection gallerij

Facebook Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse

Opvallend: Alfredo (v. Manno) en Spirando (v. Manno)

Tuigpaarden worden natuurlijk in eerste instantie gefokt om als concourspaard op de concoursvelden te schitteren. Maar dat is natuurlijk niet het enige podium waar ze opvallen. Ze presteren top in de internationale mensport en steeds vaker zien we ze als dressuurpaard en velen genieten velen van ons unieke tuigpaard als recreatiepaard. Daarnaast zien we tuigpaarden natuurlijk ook bij de wedstrijden die als doel hebben het in stand houden van de traditie bij het aangespannen rijden. Dit doet men door het bewaren van het erfgoed aan antieke rijtuigen, het ontwikkelen ervan en het vervolmaken van de beoefenaars van deze discipline. Deze wedstrijden bestaan uit drie onderdelen: A. de presentatie, B. het wegparcours, C. de vaardigheidsproef. Een wedstrijd voor aanspanning en traditie heet CAT en een internationale wedstrijd CIAT.

Op Facebook zagen we onlangs een bericht van Mellissa van den Heuvel uit Breukelen voorbij komen. Natuurlijk viel ons oog meteen op dit span imponerende vossen, Alfredo (v. Manno) en Spirando (v. Manno) dat in 2016 deelnam aan een CIAT in Cuts (Frankrijk). Het prachtige span is in eigendom van Melissa en Reinier Brummelkamp. Reinier is eigenaar van Brooklyn Antiques in Breukelen en is een bekend verzamelaar van originele antieke sportrijtuigen. Overigens geniet hij landelijke bekendheid als één van de expert van het tv-programma ‘Cash or Trash’.

Een span met zoveel tuigpaardallure dat verdiende uiteraard nader onderzoek. Bij de naam Alfredo was ook al wel een belletje gaan rinkelen. Dit bleek inderdaad het voormalige concourspaard Alfredo te zijn. Alfredo is door J.C. van Arkel uit Herwijnen gefokt uit Tuillerey ster preferent (Jonker x Harald). Berry van der Genugten werd in 2009 zowel in Houten als in Balkbrug als beste nieuwelingen gehuldigd. Daarna kwam Alfredo bij Robbie van Dijk en eindige als tweede in de regionale competitie Zuid. Later werden Henk van der Wiel en Lambertus Huckriede samen eigenaar van Alfredo. In 2013 won Lambertus met Alfredo de competitie tweespannen waarbij Cavanerno (v. Saffraan) van familie Lokhorst zijn spangenoot was. Dat jaar veroverde hij zelfs een kampioenslint. In handen van Leendert Veerman en naast Amadeus (v. Saffraan) werd Alfredo Nederlands kampioen tweespannen. Daarnaast werd Alfredo in het span uitgebracht naast Zilver (v. Ranno) en in het tandem met Unaniem (v. Renovo). In het enkelspan verdiende Alfredo 78 winstpunten.

Overigens is de spangenoot van Alfredo, Spirando, ook een voormalig concourspaard. Hij is door Egbert Emmink uitgebracht. Deze vos is door W. Sibma uit Foudgum gefokt uit Klaproos (Farao x Unitas) en heeft in het enkelspan 27 winstpunten behaald.

Deel dit artikel: