Gerestaureerde koetsen Kasteel de Haar

Gerestaureerde koetsen na meer dan een eeuw terug bij Kasteel de Haar

Unieke foto’s: gerestaureerde koetsen na meer dan een eeuw terug bij Kasteel de Haar | Utrecht | AD.nl

Aangespannen gerestaureerde rijtuigen bij kasteel de Haar in Utrecht. © Arianne Iking

Ze zijn minutieus gerestaureerd en nu terug op de plek waar ze meer dan een eeuw geleden dienst deden: de historische koetsen van Kasteel de Haar. Voor één keer werden ze aangespannen en dat leverde bijzondere beelden op.

,,De een werd gebruikt om gasten op te halen, de ander om te flaneren in het kasteelpark’’, vertelt conservator Mario Broekhuis van de Haar. ,,De baron en barones woonde de meeste tijd van het jaar in Frankrijk. Als ze hier naartoe reisden, kwamen de rijtuigen en de hele hofhouding met de trein mee.’’

De koetsen waren in gebruik van 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Daarna verdween de interesse in de rijtuigen. Ze stonden 60 jaar in een depot in Groningen totdat besloten werd tot renovatie. De koetsen maken namelijk een wezenlijk onderdeel uit van het kasteelleven in de belle époque.

© Arianne Iking

Restauratie met respect

Het terugbrengen van naar de originele staat was een grote klus en vergelijkbaar met het restaureren van een schilderij van een grote meester, schetst conservator Broekhuis. Ze zijn schoongemaakt en heel voorzichtig ontdaan van het vernis. De lak van toen is immers heel anders dan nu. En dat geldt ook voor de stofferingen. ,,De materialen zijn met respect behandeld en toonbaar gemaakt.’’

Zomaar een ritje maken is er niet bij; de rijtuigen zijn echte museumstukken en worden vanaf volgend jaar tentoongesteld. Om de geschiedenis tot leven te wekken, werden ze zaterdag voor één keer aangespannen. De koetsiers in historische uitdossing maakten de romantische beelden uit de tijd van weleer compleet.

Gerestaureerde koetsen Kasteel de Haar
© Arianne Iking

Deel dit artikel: